Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării a participat la o oră inedită de robotică în clubul CODE Kids din Titu

Acasă / news / Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării a participat la o oră inedită de robotică în clubul CODE Kids din Titu

București, 10.10.2022. Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării a participat la o oră inedită de robotică în clubul CODE Kids, eveniment ce a avut loc pe 8 octombrie la Biblioteca Orășenească Titu. Domnul ministru s-a implicat în activitatea uneia dintre echipe, construind împreună cu cei mici un proiect: semaforul cu senzor ultrasonic. A urmat o demonstrație de robotică făcută de către coordonatorul tehnic al clubului, iar domnul ministru a discutat cu membrii clubului și alumnii CODE Kids despre pasiunea lor comună pentru tehnologie și despre activitățile din bibliotecă.

 

CODE Kids este proiectul flagship al Fundației Progress, premiat în 2022 la Bruxelles în cadrul competiției Emerging Europe Awards cu premiul cel mare la categoria Future-proof Education. În 6 ani de activitate, CODE Kids s-a transformat în cea mai mare mișcare națională de coding și STEM, cu peste 4600 de copii din 33 de județe care au beneficiat de cursuri de programare gratuite organizate în biblioteci publice. În 2022 avem 110 cluburi active la nivel național, în care sunt înscriși 1200 de copii, transformând astfel bibliotecile publice în adevărate hub-uri comunitare. Programul propune o soluție de alfabetizare digitală în rândul copiilor din mediul rural și urban mic. Elevii de 10-14 ani au acces timp de 2 ani la tehnologii de ultimă oră și training specializat și învață să programeze pentru a rezolva mici probleme identificate în comunitatea lor, iar în același timp își dezvoltă cunoștințele de matematică, logică, limba engleză și soft skills. CODE Kids funcționează cu o finanțare de la Romanian-American Foundation și cu sprijinul Societe Generale Global Solutions Center, Fundației Vodafone România și CEZ Vânzare.

 

“Am acceptat cu bucurie invitația prietenilor de la Code Kids să intru în joc și să fac echipă cu copiii, pentru a asambla împreună un roboțel. Recunosc că n-a fost greu, mai ales că trainerii Code Kids sunt extrem de pricepuți și ne-au stârnit curiozitatea imediat.

Mișcarea Code Kids trebuie să devină un fenomen național și au tot sprijinul meu pentru a face acest lucru. Putem nega rolul tehnologiei în viețile copiilor noștri, încercând să îi ținem departe, sau putem accepta și încerca să o transformăm în instrument de educație. A doua variantă pare mai înțeleaptă și spre asta trebuie să tindem. Felicitări, Code Kids și Fundația Progress! Vă mulțumesc că schimbați destinele copiilor din România.” Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării.

„Vizita domnului ministru ne onorează și credem că transmite un mesaj important referitor la colaborarea dintre autorități și ONG-uri. Fundația noastră a arătat că există soluții la îndemână pentru dezvoltarea comunităților, că există un imens potențial nefructificat în rândul copiilor din rural. Vedem că atunci când li se acordă atenția și resursele pe care le merită, aceștia se dezvoltă într-un mod uimitor. Avem 45% dintre copiii României în mediul rural. Orientarea lor spre meseriile viitorului și investiția în competențele lor digitale sunt parte a misiunii noastre fundamentale ca organizație. Dacă autoritățile consideră că ceea ce am făcut până acum merită mai multă atenție și poate fi generalizat, noi suntem gata să ajutăm și să sprijinim politici publice în beneficiul transformării digitale a României.”  Camelia Crișan, CEO Progress Foundation.

 

Despre Fundația Progress

Fundația Progress este o organizație non guvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială. www.progressfoundation.ro

Lasă un comentariu