CODE Kids premiat la Bruxelles – aducem acasă trofeul Emerging Europe Awards la categoria Future-Proof Education

Acasă / news / CODE Kids premiat la Bruxelles – aducem acasă trofeul Emerging Europe Awards la categoria Future-Proof Education

București, 24.06.2022. CODE Kids, proiectul flagship al Fundației Progress, primește recunoaștere internațională la cel mai înalt nivel prin câștigarea premiului întâi la prestigioasa competiție Emerging Europe Awards 2022.  Proiectul oferă copiilor din mediul rural șansa de a se înscrie gratuit într-un club de robotică și îi pregătește astfel pentru meseriile viitorului.

Elevii de 10-14 ani au acces timp de 2 ani la tehnologii de ultimă oră și training specializat și învață să programeze pentru a rezolva mici probleme identificate în comunitatea lor, iar în același timp își dezvoltă cunoștințele de matematică, logică și limba engleză, dar și soft skills. Unul dintre momentele memorabile în cei 6 ani de activitate CODE Kids este utilizarea unui butoi banal de plastic pentru a susține un dispozitiv inteligent de irigare pentru sere, o idee pe care au avut-o 3 copii din clubul de coding din localitatea Cerna, județul Tulcea. Simplitatea proiectului, mix-ul de high tech cu ce e la îndemână și abordarea practică a micilor programatori ilustrează cel mai bine modul în care CODE Kids vrea să influențeze parcursul educațional al copiilor de la sate.

 

„Suntem extrem de fericiți că aducem acasă acest premiu. El aparține sutelor de oameni care fac din proiectul CODE Kids un succes, pentru că în cazul nostru e realmente nevoie de un sat întreg ca să înveți un copil să codeze: de la rețeaua națională de bibliotecari, grupul nostru de traineri de tehnologie, echipa de coordonare, la finanțatori și alumni. Avem cu toții convingerea că viitorul va aduce o transformare profundă și singura șansă să valorificăm potențialul imens al copiilor de la sate este să investim în educația lor digitală. Îi felicităm și pe ceilalți câștigători din România, a fost o seară mare pentru societatea noastră civilă, în care am primit o validare importantă – iată că munca noastră nu trece neobservată și este răsplătită la Bruxelles.”

 Camelia Crișan, CEO Progress Foundation.

În 6 ani de CODE Kids, peste 4600 de copii din 32 de județe au participat la cursurile de programare, iar în 2022 există 110 cluburi active la nivel național în care sunt înscriși 1200 de copii, transformând astfel bibliotecile publice în adevărate hub-uri comunitare. Proiectul se desfășoară cu o finanțare de la Romanian-American Foundation și cu sprijinul Aspen Institute România, Societe Generale Global Solutions Center și CEZ Vânzare.


Despre Emerging Europe Awards

Premiile Emerging Europe Awards, parte a programului Future of Emerging Europe, reprezintă o celebrare anuală a realizărilor din regiune în materie de durabilitate, inovare și antreprenoriat. Astfel, primesc recunoaștere inițiativele de creștere remarcabile, precum și activitatea organizațiilor și persoanelor, inclusiv a liderilor mondiali care au contribuit la succesul regiunii. Misiunea programului este de a promova creșterea socială, economică și democratică în 23 de țări din Europa Centrală și de Est, Europa de Sud-Est și în Caucazul de Sud.

Despre Fundația Progress

Fundația Progress este o organizație non guvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială. www.progressfoundation.ro

Despre CODE Kids România

„CODE Kids – Programează viitorul comunității tale” este un program gratuit dezvoltat de Fundația Progress, care propune o soluție de alfabetizare digitală în rândul copiilor din mediul rural și urban mic. Acesta a luat naștere în contextul în care aproape 50% din copiii de la țară iau note sub 5 la matematică la Evaluarea Națională.
Proiectul are ca scop crearea unei mișcări naționale de coding și STEM în care copii, tineri, bibliotecari și voluntari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. www.www.codekids.ro

Lasă un comentariu