“CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice”, inițiativa națională care are rolul de a crea o mișcare de coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale, se află la începutul unui nou an de activitate.
Unul dintre obiectivele proiectului a fost nu numai atins, ci și depășit. Proiectul a fost extins în alte 10 județe din țară, iar rezultatele noastre actuale cuprind peste 3.000.000 de linii cod scrise de copii ce învață în continuare bazele programării, într-un mod interactiv, de tip action learning.
În prezent, există 95 de cluburi de coding ce reunesc la activități săptămânale aproximativ 1300 de copii din 18 județe: Sălaj, Bihor, Timiș, Vâlcea, Gorj, Argeș, Vrancea, Tulcea, Galați, Hunedoara, Caraș-Severin, Harghita, Brașov, Neamț, Iași, Constanța, Bacău, Arad.
„Proiectul a depășit cu mult ceea ce ne așteptam, când s-au lansat primele cluburi, în primăvară lui 2017. Copiii nu mai învață doar programare în bibliotecile publice, ci am creat o mișcare în care copiii, bibliotecarii și părinții își doresc să facă parte din rețeaua cluburilor CODE Kids pentru că aici își dezvoltă competențe digitale, de robotică și în general, STEM. În cluburile CODE Kids se învață munca eficientă în echipă, se exersează oferirea de feedback constructiv precum și alte competențe care pot aduce un plus de valoare în comunitate.” Ovidiu Ana, manager de proiect CODE Kids.
Partenerii cred în inițiativa națională promovată de proiectul CODE Kids, prin intermediul căreia copiii se pregătesc să întâmpine viitorul cu optimism.
Prin urmare, mulțumim: Orange, Société Générale, Simplon România, CEZ Vânzare, Alpha Bank și Institutului ASPEN România, că rescriu, împreună cu echipa Fundației Progress, Asociația ETIC și bibliotecile publice din România, viitorul copiilor din mediul rural.
*Inițiativa națională CODE Kids este realizată cu sprijinul financiar al Romanian-American Foundation și beneficiază de suportul oferit de rețeaua de biblioteci publice din România.
Despre Fundatia Progress
Fundația Progress este o organizație neguvernamentală înființată în 2002 la Bistrița (județul Bistrița-Năsăud) ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-)incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le scalează apoi, la nivel național, drept bune practici, inovatoare și de impact, folosind bibliotecile publice ca hub-uri (puncte focale) de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială pentru a ajunge la orice grup social, în special la cele marginale. Fundația Progress continuă dezvoltarea competențelor bibliotecarilor și diversificarea serviciilor pentru comunitate ale rețelei de biblioteci publice realizată de programul național Biblionet, finanțat intre 2009 și 2016 de către Fundația Bill și Melinda Gates.