ȘCOALA DE PILOȚI DE DRONE

Acasă / Resurse / ȘCOALA DE PILOȚI DE DRONE

Utilizarea dronelor devine din ce în ce mai frecventă și în sectorul civil și se estimează o creștere de peste 30% în următorii cinci ani. Folosirea dronelor în domenii precum securitate, agricultură, topografie sau curierat se va dezvolta în viitor și se poate extinde și spre sectoare noi de interes.

Scopul proiectului „Școala de piloți de drone” este acela de a contribui la dezvoltarea comunităților locale prin dotarea bibliotecilor publice, respectiv a cluburilor CODE Kids, cu drone și crearea unor materiale educaționale care să permită utilizarea acestora la un nivel optim de către întreaga comunitate.

Drona este, de fapt, un robot zburător care poate fi integrat într-un proces tehnologic, în procesele de producție și asamblare, în operațiunile de mentenanță și reparații, livrare, supraveghere etc. Dronele pot fi echipate cu camere și senzori care pot să măsoare parametri precum temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică, mișcarea, forța câmpurilor magnetice și electrice, semnalele telefoanelor mobile, nivelele de gaz metan etc.

Cluburile CODE Kids din Rucăr și Topoloveni (AG), Pietrari și Bunești (VL), Crâmpoia, Dobrosloveni și Brastavățu (OT), Farcaș (DJ), Vladimir și Jupânești (GJ) dețin câte o drona DJI Mavic Mini 2 care poate fi împrumutată de la biblioteca publică și operată de către orice membru al comunităților.

DJI Mavic Mini 2 este o dronă mică, care poate zbura la o înălțime maximă de 120 de metri și poate fi pilotată prin telecomandă conectată la smartphone. Drona are o cameră care poate realiza fotografii aeriene de 12MP și videoclipuri Quad HD de 2,7K.

Utilizatorii de drone sunt responsabili de cunoașterea și respectarea legilor și a reglementărilor. Mini trainingul următor, împărțit în cele trei module, asigură cunoștințele de bază pentru utilizarea în siguranță a dronelor și obținerea unor materiale foto video de calitate.

Modulul 1 - Reglementări și siguranță în utilizarea dronelor

DJI Mavic Mini 2 este o dronă mică, de 249 g, care nu are marcată clasa de identificare și care poate fi operată în oricare dintre  sub-categoriile A1, A2 și A3.

Dronele se împart acum în 3 categorii, în funcție de greutate: sub 250g, între 250g și 2kg, între 2 și 25kg. Din 2023 dronele vor fi clasificate de la C0 la C4, diferențierea făcându-se tot în funcție de greutate. Toate dronele trebuie înregistrare în platforma AACR în mod gratuit, iar pentru dronele de jucărie nu este necesară. Pentru dronele mai grele de 250 de grame este necesară obținerea unui atestat în urma parcurgerii unei bibliografii online. Și acesta se obține tot gratuit.

Există 3 categorii de zboruri: OPEN, SPECIFIC și CERTIFIED. OPEN – zbor în zonele declarate „deschise”, fără aprobări suplimentare. Aici există 3 subcategorii: A1, A2 și A3, corelate cu greutatea dronei. SPECIFIC – zbor în zonele restricționate, cu aprobare de la AACR. CERTIFIED – operațiuni de mare risc, drone tip taxi, drone de transport etc.

Pentru Drona DJI Mavic Mini 2 este necesara înregistrarea operatorului, dar nu este necesară obținerea unui certificat de pilot. Vârsta minimă recomandată pentru pilot este de 16 ani sau, dacă este mai mică, zborul va fi realizat sub supravegherea unei persoane cu vârsta de peste 16 ani și care îndeplinește cerințele pentru fiecare subcategorie.

! Înainte de a opera drona trebuie consultate restricțiile din zona în care se va efectua zborul. În situatia în care există restricții, zborul poate fi efectuat numai cu avizul/acordul prealabil al entităților care au introdus restricția. Cele mai frecvente sunt în preajma aeroporturilor/aerodromurilor și unităților militare.

 

Modulul 2 - Utilizarea și pilotarea dronei DJI Mavic Mini 2

Drona DJI Mavic Mini 2 trebuie activată înainte de a fi utilizată pentru prima dată. După pornirea dronei și a telecomenzii vor fi urmate instrucțiunile de pe ecran, utilizând aplicația DJI Fly care necesită o conexiune la internet.

Aplicația DJI Fly poate fi descărcată și instalată de AICI.

Kit-ul conține drona, controlerul de zbor(telecomanda), un set de trei baterii și încărcător, cabluri de transmisie, un card de memorie.

 

Modulul 3 - Tips and tricks pentru filmarea și fotografierea cu drona DJI Mavic Mini 2

Fotografierea și filmarea pot fi duse la rang de artă, însă atunci când ne orientăm din spre un telefon mobil, dotat cu cameră de ultimă generație cu care putem suprinde amintiri instant, spre o dronă, atunci complexitatea captării imaginilor crește. Pe lângă tehnică, creativitatea fiecărui utilizator va pune amprenta asupra produsului final.

Ghidul online DJI pune la dispoziție o multitudine de resurse (tutoriale, articole) cu ajutorul cărora un utilizator începător poate deprinde tainele filmării și fotografierii aeriale.

 

Scoala de piloți de drone este o inițiativă derulată de Fundația Progress, cu sprijinul CEZ Vânzare, care a dotat mai multe cluburi CODE Kids din zona de sud a României cu drone DJI Mavic Mini 2.

Lasă un comentariu